Mielőtt te is komoly
szénhidrátmegvonásokba kezdesz, nem ártana tudni, hogy biztosan jó döntés-e, nem?
Mivel szerintem a szénhidrát a legnagyobb kajás-mumus gondoltam írok róla egy
kicsit, mert vannak itt tévhitek bőven és ezért képesek vagyunk többet ártani a
szervezetünknek, mint segíteni.
A szénhidrát
A testünk energiaellátásának fő forrása a szénhidrát-
emellett a szervezetünk még a zsírokból és a fehérjéből tud valamennyi energiát
nyerni- tehát igazából minden fizikai tevékenységünkhöz szükséges.
Emésztéskor a szénhidrátok lebomlanak és
cukor formájában a véráramba kerülnek (minél nagyobb az étel glikémiás indexe,
annál jobban emeli a vércukorszintet).
A szénhidrátok az izmokban és a májban raktározódnak
glikogén formájában. A glikogén a test egyik energia raktára. Hirtelen glükóz (vércukor) hiány esetén a
glikogén azzá változik.
Ha izmot szeretnél építeni, akkor az sem elhanyagolható információ, hogy ha
elég szénhidráttal látod el a tested, akkor az kevesebb fehérjét fog elvonni az
izomzatodtól, tehát nem kezdenek el lebomlani a testzsírral együtt.
Itt jöhet a kérdés: Jó, de akkor miért is félünk annyira a szénhidrátoktól?
Hiszen tele van pozitív tulajdonságokkal.
Viszont itt jön a csavar, ugyanis nem mindegy, hogy MILYEN szénhidrátokat és
MENNYIT viszünk be a szervezetünkbe! Két
féle szénhidrát létezik: az összetett „jó” szénhidrátok és az egyszerű „rossz”
szénhidrátok.
Az egyszerű „rossz” szénhidrátok:
Ide tartozik a fruktóz (gyümölcscukor) és a glükóz
(szőlőcukor). Ezek gyors felszívódású szénhidrátok, tehát gyorsan emelik a
vércukorszintet (magas a glikémiás indexük).
Forrásai:
a gyümölcsök és gyümölcskészítmények
cukrok, méz
tejtermékek
finomított lisztek
édességek
cukrozott üdítők
a cukrozott müzlik is
cukrok, méz
tejtermékek
finomított lisztek
édességek
cukrozott üdítők
a cukrozott müzlik is
Ezeket esetleg az edzés utáni 40 percben érdemes fogyasztani, a gyors
újratöltődés érdekében, de ilyenkor is érdemes megválogatni, hogy mit is
választunk. Tehát nem a Fornettit felvásárolva kell hazatérni a teremből! :D
Túlzott fogyasztásuk bár gyorsan
feltölti a glikogén raktárakat, a zsírsavtermelődés is megnövekszik, tehát csak
óvatosan!
Az összetett „jó” szénhidrátok:
Az összetett szénhidrátok, rengeteg fontos tápanyaggal
látják el a szervezetünket (ásványi anyagok, vitaminok, rostok és keményítő). Ezek lassabban
szívódnak fel, tehát tovább érezzük jóllakottnak magunkat és egyenletesen
emelik a vércukorszintet (alacsony vagy nullás glikémiás indexük van).
Forrásai:
Teljes kiőrlésű gabonák, gabonalisztek (rizs, bulgur,
quinoa, köles, zabpehely, tk. búzaliszt, tk. tönkölyliszt sb.)
Gluténmentes mag- és gabonalisztek (kókuszliszt,
mandulaliszt)
Gabonalisztből ill. gluténmentes lisztekből
készült ételek (tk. tészták, durumtészta, tk. pékáruk)
Zöldségek (ugye ehhez nem kell példa? :D )
Olajos magvak (mogyoró, pisztácia stb., de ezekből NE a sózottat, ha lehet, mert az megköti a vizet)
Ezeknek az ételeknek az étrendünk állandó részének kell
lennie, hogy megfelelően teljesíthessünk, mind a teremben, mind általában az
életben (fentebb már említettem, hogy az agyunknak is szüksége van rá,
szénhidrátok nélkül a gondolkodásunk sem lesz ám az igazi). Persze ez nem
jelenti azt, hogy ezekből töménytelen mennyiséget kell fogyasztani, mint
mindenben itt is fontos a mértékletesség!
Bár elméletben ilyen egyszerű szétválasztani a jó és a rossz szénhdirátokat, gyarkorlatban sokszor előfordulnak olyan ételek, amikben mind a kettő megtalálható (például a legtöbb péksütiben vannak összetett szénhidrátok, de egyszerű cukrok is. Vagy ott van a banán, ami szintén tartalmaz cukrot (fruktóz ugye) és keményítőt is)
Végül egy kis összefoglaló, az egyszerűség kedvéért
A szénhidrát-megvonás hatásai:
fáradékonyság
rosszabb teherbírás
ingerlékenység
csökkent edzésintenzitás
nem megfelelő teljesítmény se mentálisan, sem fizikailag
A szénhidrát jótékony hatásai:
jobb teljesítmény
jobb agyi kapacitás
segíthet az izomépítésben és a zsírvesztésben
változatosabbá tehetjük az étrendünket
Tehát a lényeg, hogy válogasd meg, hogy milyen fajta
szénhidrátokat viszel be a szervezeted számára és előnyödre is válhat a
fogyasztásuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése