2018. január 27., szombat

Mi fán terem a Kinesio Tape?

 Nem régiben volt szerencsém megismerkedni Tündivel, aki amellett, hogy profi masszőr, elvégezte a Kinesio Tape képzést is, így én is közelebbről megismerkedhettem ezekkel a színes kis csoda-tapaszokkal. 
 Na, de mi is ez igazából? Mert bár egyre jobban terjed itthon is a használata, mégis sokan nem tudják, mire is jó igazán. Ráadásul rengetegen elkövetik azt a hibát, hogy otthon, nulla tudással ragasztgatják magukra, majd várják a csodát. 
 Tündivel a tapasz jótékony hatásairól, valamint a saját munkásságáról beszélgettünk. 




 Mi is az a kinesio tape?
 A kinesio tape vagy magyarul kineziológiai tapasz egy rugalmas, lég- és vízáteresztő pamutalapú szalag, amit bár már 1979-ben feltaláltak, mégiscsak a 2012-es Olimpia hozott igazán köztudatba.  
A rögzítést akrilragasztó segíti, így latex-érzékenység esetén is bátran alkalmazható. Gyors, fájdalom és kémiai hatóanyagoktól mentes segítség lehet sportsérülések, ízületi gyulladás és egyéb mozgásszervi sérülések esetén. Nem véletlen, hogy számos élsportoló is előszeretettel alkalmazza, nézzünk csak meg például egy teniszmérkőzést, ahol szinte biztos, hogy az egyik játékoson találkozhatunk ilyen tapasszal.

Felhelyezésére számos szakszerű technika létezik, amikkel regeneráló és erősítő hatást lehet kifejteni. A tapasz hatására javul a vérkeringés, csökken a sérült izmok terheltsége és az csökken a gyulladások lehetősége.  
A tapaszok SZAKSZERŰ felhelyezése nagyon fontos, hiszen ettől függ a hatásossága is. Autót sem kezdünk el egy youtube-os videó alapján vezetni, nem igaz?

Tehát röviden az alapok:
·         rugalmas, lég- és vízáteresztő
·         kémiai hatóanyagoktól mentes
·         akrilragasztóval ellátott, tehát latexre érzékenyek is használhatják
·         gyors fájdalom csökkentés sportsérülések és ízületi gyulladások esetén
·         szakember általi felhelyezés erősen ajánlott


Mióta dolgozol masszőrként? És honnan jött a kinesio-taping e mellé?
3 éve dolgozom a szakmában… jó ég, durva belegondolni is, hogy már ennyi idő eltelt! Mivel egy sportegyesületnél kezdtem a szakmát és ott úgy éreztem szükségszerű a kinesio-tape elsajátítása.
    
Kiknek ajánlod a tapet? 
 Rengeteg dologra jó, de ne felejtsük el, hogy ez egy kiegészítő kezelés, nem mindenható csodaszer. Viszont kifejezetten ajánlom azoknak, akik sérüléséből akarnak gyorsabban felépülni, akár egy műtét utáni rehabilitációs kezelés részét is képezheti.  Emellett tartásjavításra is jó, amit ugye most rajtad is alkalmazni fogunk. De sorolhatnám még a variációkat: kismama-taping, neurotaping és társai.

Vannak-e előkészületek egy ilyen kezelést megelőzően?
Egy egészségügyi kérdőív kitöltésével szoktuk kiszűrni a lehetséges problémákat. Ha ezen minden megfelelő, akkor jöhet egy párperces allergia-teszt, amiből kiderül, hogy a vendég nem-e allergiás a szalagra. 
 Ha az adott terület nagyon szőrös, akkor azt ajánlott leborotválni, huszonnégy órával kezelés előtt. Egyrészt sima felületre jobban tapad a szalag, másrészt kevésbé fáj a szalag eltávolítása.



Vannak olyan esetek, mikor nem vállaltok el egy vendéget? Természetesen az ő egészsége érdekében. 
 Ha tudjuk, hogy a vendég allergiás a tape-re vagy a tape ragasztóra, illetve, ha nagyon száraz a bőr, akkor is próbáljuk elkerülni, mert a tape leszedésétől bőrirritáció alakulhat ki. 
Terhesség első 90 napjában hasra és deréktájra nem ajánlott. 
Daganatos megbetegedések, trombózis veszély fennállásakor egy szakmabeli sem fogja felrakni.


Mennyi ideig lehet fennhagyni a szalagot? Mitől függ az időtartam? 
Függ a szalag minőségétől, az adott problémától és a környezeti behatásoktól  is(mennyi víz éri, mennyit van mozgatva az adott terület stb.)
 Van, amikor akár több hónapig is érdemes használni a kinesio tape-et (krónikus panaszok esetén), de két felhelyezés közt ajánlott pár napig pihentetni a felületet.


Ha profi masszőrre esetleg kinesio tape-re lenne szükségetek keressétek bizalommal Tündit!
Facebbok elérhetőség : itt 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése